Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ταβερνα Λιογερμα (ονομα και πραγμα)

λιόγερμα το [lójerma] Ο49 : (λογοτ.) η δύση του ήλιου, το δειλινό· ηλιοβασίλεμα. η ώρα που δύει ο ήλιος


Ευστοχη η επιλογη του ονοματος της ταβερνας που βρισκεται στην Ηλιουπολη, στην περιοχη Αστυνομικα (η ακριβης δ/νση μας διαφευγει, δεσμευομαστε να την αναρτησουμε αμεσα), και αντικρυζει, με τις ευνοητες παρεμβολες καποιων πολυκατοικιων, το ηλιοβασιλεμα στον Σαρωνικο.


Βρισκεται λοιπον σε πολύ καλη τοποθεσια, σε μια ησυχη γειτονια,ακριβως διπλα σε μια πρασινη πλατεια.
Το μαγαζι μαζευει αρκετο κοσμο, ακομα και τις καθημερινες γι αυτό καλο θα ηταν να πατε σχετικα νωρις ετσι ώστε να προλαβετε και ένα τραπεζι στην πλευρα της πλατειας. Μη δωσετε ιδιαιτερη σημασια στον καταλογο, συντομα θα ερθει ο μοναδικος σερβιτορος για να σας πει τι υπαρχει διαθεσιμο. Θα μπορουσε καλλιστα να υπαρχει και ενας δευτερος, δεδομενου ότι τις στιγμες οπου το μαγαζι είναι πληρες, υπαρχουν καθυστερησεις παρα τις πραγματικα φιλοτιμες και σχετικα αποτελεσματικες προσπαθειες του.


Δοκιμασαμε τη σαλατα λιογερμα, με ολοφρεσκο μαρουλι και ροκα και ελαφρως τηγανισμενα κρουτον και καρυδια. Γευστικη αλλα σχετικα βαρια για σαλατα. Πραγματικα νοστιμη ηταν η σαλατα με ροκα και κατικι. Φρεσκια και δροσερη η ροκα, ντοματα με πραγματικη γευση ντοματας και σωστη αναλογια λαδιου και βινεγκρετ και πανω απ όλα πεντανοστιμο κατικι.
Μετα από παροτρυνση του σερβιτορου δοκιμασαμε και μοσχαρισια γλωσσα η οποια μολις ειχε ετοιμαστει και ηταν επισης πολύ νοστιμη και τρυφερη. Ως κυριως πιατο δοκιμασαμε τα μπιφτεκια (δεδομενης και της προσωπικης αδυναμιας μας στο εν λογω πιατο!) με τηγανητες πατατες. Η γευση ηταν σχετικα καλη αλλα εδώ ειχαμε καποια θεματακια στο ψησιμο. Προφανως τα μπιφτεκια ειχαν ψηθει σε ψηλη φωτια με αποτελεσμα να ξεροψηθουν εξωτερικα και να είναι σχεδον ωμα στο εσωτερικο. Επιπλεον, οι πατατες, αν και ‘χειροποιητες’ ειχαν τηγανιστει αρκετη ωρα πριν με αποτελεσμα να εχουν μια ζαρωμενη υφη. Δεδομενης της καλης ποιοτητας των υλικων θεωρουμε ότι η συγκεκριμενη αστοχια εχει να κανει με την πληροτητα του καταστηματος και την προσπαθεια εξυπηρετησης σε συντομο χρονικο διαστημα. Στα θετικα του μαγαζιου οι φιλικες γατες που κυκλοφορουν και σε γλιτωνουν από ατυχεις επιλογες.


Μια πολύ καλη επιλογη αποτελει το Χουνκιάρ Μπεγιεντί αν και θα το προτιμουσαμε με λιγη περισσοτερη κανελα. Το μοσχαρι ωστοσο είναι καλομαγειρεμενο και πολύ τρυφερο. Το ιδιο ισχυει και για τα κεφτεδακια τα οποια όμως θα τα προτιμουσαμε με λιγα περισσοτερα μυρωδικα καθως φαινεται ότι εχουν παρασυρθει από τη νοοτροπια του ‘μεσου ορου’ ως προς τις αναλογιες μυρωδικων και μπαχαρικων.
Σε κάθε περιπτωση, το Λιογερμα αποτελει μια επιλογη που συστηνουμε ανεπιφυλακτα , και δη στους κατοικους των νοτιων προαστιων.

4 σχόλια: