Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Κρητικη ταβερνα "Ραέτι"

Mέσα στα πλαίσια της γενικής μανίας γύρω από την κρητική διατροφή έχουμε δει πολλά κρητικά μαγαζιά να κάνουν την εμφάνιση τους. Πρόσφατα αποφασίσαμε να επισκεφτούμε μια κλασσική εκδοχή κρητικής ταβέρνας/μαγειρίου, χαμένου μέσα στα στενά των Αμπελοκήπων με το όνομα Ραέτι. Ο χώρος είναι ζεστός με πέτρα εσωτερικά και άνετους καναπέδες στη “γαλαρία”. Με το που μπαίνεις μέσα στο Ραέτι νοιώθεις το ζεστό αλλά συνάμα αυστηρό βλέμμα του Νίκου Ξυλούρη, το οποίο ξεπροβάλει μέσα από παραδοσιακά κρητικά ξύλα, να σε καλωσορίζει. Εξάλλου ραέτι σημαίνει φιλοξενία/κέρασμα και σίγουρα το μαγαζί εκπέμπει κάτι τέτοιο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συνοικιακή ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακά πιάτα χωρίς ορέξεις για πειραματισμούς, με συνοδεία κρητικής μουσικής (από το μεσημέρι). Ανάλογος και ο κόσμος που είναι πιο τοπικού χαρακτήρα. Στο μαγαζί θα δεις από οικογένειες και παρέες να τρώνε σε καθημερινή βάση μέχρι βιαστικούς περαστικούς που θα πάρουν ένα πιάτο από τα μαγειρευτά της ημέρας για το σπίτι.

Τώρα ας πάμε στο ψητό. Καταρχήν ξεκινώντας από την ρακή, ήταν πολύ αρωματική και ευκολόπιωτη, με τα ανάλογα αποτελέσματα στο τέλος. Φροντίστε να την πίνετε παρέα με λίγο νερό που εννοείτε είναι ντόπιο (Νερά Κρήτης)…ξεχάστε τα λουτράκια και τις αύρες. Περνώντας σε σαλάτες ο ντάκος (ή κουκουβάγια αν προτιμάτε) ήταν σωστά φτιαγμένος χωρίς κάτι ιδιαίτερο ενώ η μαρουλοσαλάτα ήταν απλά ικανοποιητική. Από πίτες δοκιμάσαμε την μαραθόπιτα η οποία θύμιζε γιαγιά (στεγνή παρά το άπειρο λάδι που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα της και πολύ αρωματική). Περνώντας στα κρέατα, το παραδοσιακό ρεθυμνιώτικο λουκάνικο ήταν εξαιρετικό, το απάκι η σίγουρη και σταθερή λύση ενώ το χοιρινό τηγανιά θα μπορούσε να είναι πιο ζουμερό. Να αναφέρω επίσης την πολύ καλή εκτέλεση των μπουρμπουριστών χοχλιών (σωστή ισορροπία σε ξύδι και δενδρολίβανο). Δοκιμάσαμε τέλος εξαιρετικά καλτσούνια με μυζήθρα και μέλι μαζί με μερικές φέτες καλοκαιρινή “καρπούζα”. Η στιγμή του λογαριασμού ήταν ευχάριστη αφού για τα παραπάνω δώσαμε 19 ευρώ το άτομο. Στο μαγαζί μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα παραδοσιακά κρητικά πιάτα όπως χοχλιοί γιαχνί, χοχλιοί με χόντρο, ομελέτα με κολοκύθι, οφτό αρνί, ζυγούρι κοκκινιστό, κόκορα στο τσικάλι με χυλοπίτες.

Το Ραέτι βρίσκεται στην οδό Πουλίου και Αμαλιάδος 18 στους Αμπελόκηπους (σερβίρει από το μεσημέρι μέχρι 2πμ ενώ την Δευτέρα παραμένει κλειστό).

1 σχόλιο:

  1. Episkeutika to tavernio prosfata. exeretikes geuseis kai atmosfera pou se taxideuei stin Kriti. katholi ti diarkeia tou fagitou apolambaneis tin geustiki raki. to provlima irthe meta to bradaki noiothontas entoni dispepsia. apotelesma na epivarunw tin atmosfera tis athinas me mpoliko dioxidio tou anthraka. meta irthe i seira tin apoxeteusis me to kainourio kazanaki Niagaras 6200 na antapokrunetai pliros se kathe patima koumpiou kathos to tsirli eree afthono! parola auta to sunistw anepifilakta kai kali sas oreksi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή